2019 – lezingen

Lezing Woensdag 13 maart

Orangisten op drift. Orangisme in afwezigheid van Oranje-Nassau 1795-1813 door Laurien Hansma

Locatie: Historisch Centrum Leeuwarden  Aanvang: 20.00 uur

De geschiedenis van Nederland is onlosmakelijk verbonden met het Huis van Oranje-Nassau en het orangisme. Deze lezing gaat over de ontwikkeling van het orangisme in een periode waarin de familie van Oranje-Nassau zelf niet in Nederland aanwezig was. Na de Bataafse Omwenteling in 1795 had de familie het land verlaten, maar het orangisme was daarmee niet verdwenen. Aanhangers van Oranje-Nassau lieten van zich horen, soms met gevaar voor eigen leven. Ook gedurende de turbulente jaren die volgden op de Omwenteling, waarin achtereenvolgens een Staatsbewind, een raadpensionaris en een Franse koning aan het roer stonden, was er een orangistische onderstroom aanwezig. In de marge van de politiek dachten Oranjeaanhangers na over een staat waarin Oranje-Nassau nog altijd een rol speelde. Op 30 november 1813 zette, met de komst van Willem Frederik, voor het eerst sinds lange tijd weer een Oranje voet aan wal in Nederland. Niet lang daarna zou de prins worden uitgeroepen tot Soeverein Vorst van de Verenigde Nederlanden, waarmee de basis voor onze constitutionele monarchie was gelegd.

dr. Laurien Hansma

In deze lezing gaat dr. Hansma dieper in op het oranjevertoog dat zich in deze woelige periode in de Nederlandse geschiedenis ontwikkelde. Aan de hand van enkele prominente Oranjeaanhangers beantwoordt Hansma de vraag waarom zij in deze periode de familie van Oranje-Nassau bleven steunen en zal zij laten zien hoe het orangisme in de loop van de tijd langzaamaan een andere betekenis kreeg.

Laurien J. Hansma is historica. Haar onderzoek is gericht op orangisme en de politieke cultuur van Nederland rond 1800, tevens het onderwerp waarop zij in 2018 promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is zij coördinator van de Groninger Onderzoekschool Psychometrie en Sociometrie.