7 okt. Portret van Anna van Hannover

Weer thuis in Leeuwarden: een bijzonder portret van Anna van Hannover in het Fries Museum

Portret van Anna van Hannover door Bernardus Accama, 1737. Fries Museum.

Het schilderij is gemaakt door de Friese schilder Bernardus Accama, die veel werkte voor het Friese stadhouderlijke hof. Het portret dateert uit 1736, twee jaar na haar huwelijk met stadhouder Willem IV (Willem Carel Hendrik Friso), prins van Oranje. Het doek toont de jonge Engelse prinses als ze nog maar net in Leeuwarden woont. In 1747 verhuisde het prinselijk paar naar Den Haag.

Anna van Hannover stond bekend als intelligent, sprak vier talen vloeiend en was zeer muzikaal. Volgens componist Georg Friedrich Handel was een veelbelovende leerling. Zij toonde interesse in bestuurlijke staatsaangelegenheden en adviseerde haar man tot zijn dood in 1751. Tot haar dood in 1759 was zij regentes voor haar zoon.

Om te vieren dat het portret van Anna van Hannover voor het publiek te zien is in het Fries Museum werd er op donderdag 7 oktober voor genodigden een feestelijke bijeenkomst gehouden in de Waalse kerk te Leeuwarden. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door het Fries Museum en de Stichting Nassau en Friesland. Hanno Brand (Stichting Nassau en Friesland) heette de gasten welkom en introduceerde de sprekers en musici. Marlies Stoter (Fries Museum) vertelde over het proces van verwerving van het portret en Bearn Bilker (Stichting Nassau en Friesland) gaf een toelichting over het leven van de prinses.

De avond werd muzikaal opgeluisterd door Broer de Witte, orgel en clavecimbel en Elizabeth Kooij, sopraan. Zij voerden werken van G.F. Handel uit.

Foto’s: Lucas Kemper Fotografie