2021 Activiteiten

Lezingen

24 juni 20.00 uur (online via zoom)

De man van. Johan Willem Friso en Maria Louise, 1709-1711

Dr. Ronald de Graaf

10 november in het HCL

De begraafnisse van sijne Doorluchtige Hoogheid

Marlies Stoter

Dit voorjaar overleed op hoge leeftijd Philip Mountbatten, prins-gemaal van koningin Elizabeth I op Windsor Castle. De tocht van zijn thuis naar St. George’s Chapel en de herdenkingsdienst konden ‘live’ gevolgd worden door miljoenen. Rituelen en symbolen die uitleg verdienden, werden van deskundig, bijna hagiografisch commentaar voorzien.

Wat pomp en staatsie betreft zijn er tussen de begrafenis van de hertog van Edinburgh en de begrafenissen van de Friese (én de Hollandse) stadhouders nog altijd parallellen te trekken. In plaats van gefilmde beelden met muziek en de stemmen van de commentatoren tonen de stadhouderlijke lijkstaties – prentreeksen van de volledige rouwstoet met alle deelnemers – een realistische weergave van de gang van zaken rond de laatste openbare tocht van de overledene door de stad en fungeren ze tegelijkertijd als een spiegel van diens bestuurlijke, adellijke en militaire netwerken.

In ‘De begraafnisse van sijne Doorluchtige Hoogheit’ zal Marlies Stoter de rol van de commentator op zich nemen en uitleg geven over het stripverhaal in 25 prenten van de rouwstoet van stadhouder Willem Frederik op 15 december 1664. Aangezien hij de vierde Nassaugraaf is wiens lichaam werd bijgezet in de Jacobijnerkerk zullen er ook uitstapjes gemaakt worden naar de begrafenissen/lijkstaties van enkele naaste familieleden.