2023 activiteiten

15 maart: Voorjaarslezing door Paul Rem, Anna Paulowna, Koningin Paradijsvogel

Het meerdaags bezoek aan Friesland in 1841 van de pas ingehuldigde koning Willem II was een groot succes. Voor een deel was dat te danken aan de koningin aan zijn zijde: Anna Paulowna, geboren grootvorstin van Rusland. Gestoken in Fries kostuum stal zij de Friese harten. Maar wie was deze opvallende, haast exotische vorstin? Waar kwam zij vandaan en wat waren haar ambities?
Het verhaal van een kleurrijke paradijsvogel aan het sobere Oranjehof.

Over de spreker:
Dr. Paul Rem studeerde Kunstgeschiedenis en Klassieke Archeologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en studeerde af op de verbouwing van Paleis Soestdijk in de jaren 1815-1821. 
Sinds 1993 is hij werkzaam als conservator van Paleis Het Loo te Apeldoorn. Naast auteur van wetenschappelijke en populairwetenschappelijke publicaties is Paul Rem verteller in tv-producties met historische en kunsthistorische inslag. Hij treedt regelmatig als deskundige op in televisieprogramma’s en is vaste columnist voor diverse magazines en internetcolumnist van Omroep Max.
Rem, die opvalt door zijn kledingstijl, werd in 2020 door Esquire uitgeroepen uit als Best Geklede Man, op een gedeelde plaats met rapper Ray Fuego.

23 November Najaarslezing “De Achterblijvers” door Flip Maarschalkerweerd.