16 okt. Onthulling tegeltableau Maria Louise

foto: Lisanne van der Ploeg. Een stadsgids geeft een toelichting bij het nieuwe tegeltableau d.d. 16 oktober.

Sinds zaterdag 16 oktober is de nieuwe, monumentale ode aan Maria Louise, prinses van Oranje-Nassau te zien. Het betreft een tegeltableau, ontworpen door Michaël Snitker en geproduceerd door Koninklijke Tichelaar. Het nieuwe kunstwerk prijkt aan de gevel van Brasserie Maria Louise, naast het Princessehof, en is te zien vanaf het Oldehoofsterkerkhof. Het is een hoogwaardige en duurzame opvolger van de eerdere muurschildering op dezelfde plek.

Het tegeltableau brengt een ode aan Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau, en verbeeldt haar relatie met alle nog bestaande Europese vorstenhuizen. De voormalige muurschildering van Maria Louise op diezelfde gevel is in 2015 in het kader van de Maria Louise-herdenking aangebracht en op 20 juni van dat jaar onthuld door een van haar afstammelingen: Koning Willem-Alexander. De schildering was een groot succes gebleken. Dagelijks stonden er honderden mensen bij stil, maakten een foto, of wezen op de afbeeldingen. Buitenlandse bezoekers waren verrast hun koning(in) aan te treffen. Er werden opvallend veel selfies gemaakt. De staat van de muurschildering verslechterde snel. Nu het een van de grootste blikvangers van Leeuwarden is geworden, willen de samenwerkende partijen graag dat deze afbeelding blijft bestaan door een duurzamer en passend alternatief; een (keramisch) tegeltableau, ontworpen door Michaël Snitker en geproduceerd door Koninklijke Tichelaar uit Makkum. De twee centrale portretten op het tegeltableau zijn gereproduceerd met dank aan het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het tegeltableau is mogelijk gemaakt met steun van Gemeente Leeuwarden, FB Oranjewoud, Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân, Keramiekmuseum Princessehof, Stichting Nassau en Friesland, Ottema-Kingma Stichting, Stichting Van Achterbergh-Domhof, Boelstra Olivier Stichting, Herbert Duintjer Fonds, Boersma Adema Stichting.
Het tegeltableau is tevens mogelijk gemaakt door het beschikbaar stellen van de muur door de eigenaar van het pand/brasserie Maria Louise, de heer H. Friso en de heer R. Friso-Wagenaar.

foto: Lisanne van der Ploeg. Hofstad Leeuwarden is met het nieuwe tegeltableau een toeristische trekpleister rijker!